wp04f8554e.png
wp3b41b553.png

© 2009 Maplan Rubberspuitgietmachines

 

wpec9309b9.png

Maplan

wpec706a22.png
wp414fbd5b.png
wp4379947a.png

Bij deze manier van werken is nog steeds een vakman met vakkennis nodig. Het verdere streven is er daarom op gericht om alle productiefasen automatisch af te wikkelen. Hiervoor is een nauwe samenwerking tussen de machinebesturing en het optimaliseringssysteem nodig.

 

De optimale machine-instelling

Moderne rubberspuitgiet-machines en besturingen stellen de machine-insteller en procestechnicus voor het probleem dat zij een groot aantal parameters moeten instellen. Het gaat hierbij om de procesparameters, de steeds complexere procesafwikkeling en de instelling van de randapparatuur en automatisering. Om een optimale machine-instelling bij gelijktijdige ontlasting van de machine-insteller en procestechnicus te bereiken, is een ergonomische MMI (Man-Machine-Interface) nodig.

Een overzichtelijke bedieningsconsole met grafische mogelijkheden, in combinatie met touch screens vergemakkelijkt het instellen van de machine. Een belangrijk onderdeel van MMI is het inzicht in zowel het tijdafhankelijke als procesafhankelijke processtappen. Een overzichtelijke weergave van de machinecyclus en omvangrijke diagnosemogelijkheden maken het invoeren van de parameters van complexe processen mogelijk, helpen om fouten te voorkomen en problemen te analyseren.

wp04ccf05b.png

van de invoer in de mengschroef tot het afgekoelde rubber product. Het procesmodel (afbeelding 1) maakt het verwerkingsproces transparant; dit ondersteunt de machine-insteller bij het optimaliseren van het proces. Doel van de optimalisering is om eerst de veiligheidsmarges te minimaliseren en vervolgens de verdeling van de vernettingsgraad (= mechanische eigenschappen) op een andere manier, met een andere machine-instelling, in kortere tijd te bereiken.

wp30b98f2d.png

Meer...

De procestechnische optimalisering.

De procesoptimalisering van CAS berekent veranderingen in het materiaal,

Opbouw van het optimaliseringssysteem.

De CAS procescomputer communiceert direct met de besturing van de Maplan-machine. Hierdoor kan het optimaliseringssysteem direct op alle benodigde procesgrootten (temperatuur, inspuitdruk, inspuitweg, schroeftoerental) ingrijpen. Voor het optimaliseren kan het CAS-systeem zonder omwegen de machine-instelling veranderen en daarmee het proces automatisch in een geoptimaliseerde toestand leiden. Omdat via de communicatie-interface ook alle data van de bedieningsconsole worden uitgewisseld, is de bediening van het CAS-systeem vol-